رشد و نمو: برای شروع پرورش و تکثیر زنبور عسل ، در ابتدا می بایست با اجزای بدن این حشره آشنا شویدتا در موارد لزوم ،به سهولت بتوانید موارد مورد نیاز را تشخیص و ارزیابی نمایید.
1) سر: شامل شاخک يا آنتن، خرطوم ، دوچشم ساده وسه چشم مرکب
2) سينه: شامل دوجفت بال، سه جفت پا، ودوسوراخ هوا بنام ايستيک مارت ودوريه
3) شکم: شامل دستگاه گوارشی، دستگاه توليد تخمک ( تخمدان درملکه ( دستگاه تناسلی درنرها، دستگاه تنفسي دستگاه خون،دستگاه عصبی، وغده نازانف ميباشد.
سطح بدن را موهاي كوتاه و نرمي پوشانده كه از انبار شدن گرد و غبار جلوگيري مي كند و علاوه بر ان در تلقيح گلها موثر است.
دستگاه تناسلي حشره نر
دستگاه تناسلي حشره نر از سه قسمت عامل نرينه(بيضه ها)،مجاري تناسلي و غدد ضميمه تشكيل شده است.
عامل نرينه كه يك جفت مي باشد در طرفين شكم قرار دارند.در داخل هر بيضه تعدادي لوله هاي سازنده اسپرماتوزوئيد وجود دارد كه اسپرم از انها حاصل ميشود.اسپرم هاي ساخته شده از طريق لوله هاي سازنده اسپرم وارد مجاري ذخيره اسپرم گشته و در انجا نگهداري مي شوند تا در موقع لزوم با مواد غدد ضميمه مخلوط گرديده و به خارج از بدن هدايت مي شوند.شكل ظاهري دستگاه توليد مثل نر با سن زنبور تغير ميكند.در زنبوران نر جوان بيضه ها اندامهاي لزج بزرگي هستند كه نيمه قدامي شكم را پر ميكنند.اين بيضه ها در زنبوران نر بالغ به تدريج كوچك شده و به رنگ خاكستري زرد يا زرد مايل به سبز در مي ايند.
قسمتهاي اصلي دستگاه تناسلي حشره نر به اين ترتيب مي باشد:
قسمتهاي زوج:
1- بيضه ها(testes)
2- لوله هاي مني بر(vasa deferantia)
3- كيسه هاي ذخيره مني(seminal vesicles)
4- غدد مخاطي(mucous glands)
قسمتهاي فرد:
1- مجراي انزال((ejaculatory duct
2- الت تناسلي نر(penis):الت تناسلي نر،كيسه غشايي(membranous)نرمي است با تعداد زوائد مخصوص و صفحات كتيني(chitinous plates)و قسمتهايي كه داراي مو است و در انتهاي قدامي خود حجم ان زياد شده و پياز تناسلي را تشكيل مي دهد(bulb).
دستگاه تناسلي حشره ماده يا ملكه
زنبور عسل حشره اي است كه در ان هر دو تخمدان فعال بوده و از تعداد180-170لوله سازنده تخمدان به نام اواريول در زنبور ملكه خوب تشكيل شده است. با انكه زنبوران كارگر ماده هستند ولي تعداد لوله هاي تخمدانهاي انها رشد نكرده است.
دستگاه توليد مثل ملكه به شكل زير مي باشد:1- دو تخمدان(overies)كه قسمت بزرگي از محوطه شكمي را اشغال مي كند.2- مجاري جانبي تخمدان(lateral oviducts)3- مجراي مياني تخمدان(median oviduct) كه دو مجراي جانبي تخمدان در عقب به هم پيوسته و تشكيل معبر كوتاهي به نام مجراي مياني تخمدان را مي دهد كه به مهبل ختم ميشود.در تلقيح مصنوعي انتهاي سوزن سرنگ بايد از مهبل گذشته و در داخل مجراي مياني تخمدان تزريق شود.4- مهبل (vagina) كه از عقب به دهانه مهبل ختم شده و در وسط ان يك برجستگي زبانه اي شكل به نام چين مهبلي (valvefold) وجود دارد.5- بورسال (bursal) 6- مخزن مني (spermatheca) كه در بالاي مهبل قرار گرفته است.7- مجراي مخزن مني (spermatheal duct).
zanboreasale